Ohita navigointilinkit
Vexi Savijoki - 
takaisin etusivulle

Hyvä elämä

* Mitä haluat elämältäsi? Elää hyvän elämän, olla onnellinen. Niinpä tietysti, mutta mitä ovat nykyihmisen kriteerit hyvälle ja onnelliselle elämälle?

Maailman suurin voima on tänään raha. Se on ulottanut vaikutuksensa lähes kaikkialle ja se on joillekin lähes uskontoon verrattava elämän tuki ja turva. Ajatellaan, että näitä "rahauskovaisia" on suhteellisesti vähän, koska valtaosa ihmisistä kuuluu erilaisiin uskonnollisiin ryhmiin. Kuitenkin liian moni meistä kristityistäkin uskoo ehkä tiedostamattaan rahan voimaan. Nuorena moni ajattelee olevansa onnellinen saavutettuaan hyvän ammatin, tai ehkä ennemminkin paksun tilipussin. Hyvästä työpaikasta, siis hyvästä palkasta, toivotaan olevan hyötyä elämänkumppanin löytämiseen ja perheen perustamiseen. Saavutettuani hyvän työn ja perheen minun pitäisi olla onnellinen elämääni, näinkö se käy? Ehkäpä.

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta tuntuu siltä, että ihmiset ovat unohtaneet, mitä on onnellisuus. Onnea ei rakenneta materialistisista palasista. Isossa kirjassa, Raamatussa, sana onnellisuus on usein korvattu sanalla autuus. Jeesus puhui vuorisaarnassaan elämän todellisesta onnesta. Tuohon onneen ei liity mitään käsin kosketeltavia elementtejä.

"Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan." Hieman samantapaisen ohjeen antaa kultainen sääntö pyytäessään tekemään sitä, mitä haluasi itselleen tehtävän. Nyky-yhteiskunnassa rahan orjuuttamat ihmiset ajavat itsekkäästi vain omaa etuaan ajattelematta lainkaan lähimmäistään. Autuaita, siis onnellisia, ovat puhdassydämiset. Lähimmäistään riistämällä voi saada omaisuutta. Maanpäällistä mammonaa emme voi ottaa mukaan rajan taakse, mutta puhdassydämiset saavat nähdä Jumalan.

Vuorisaarnan sanoma tuntuu törmäävän pahasti yhteen todellisuuden kanssa. Onko syynä eroon vuorisaarnan ikä, lähes 2000 vuotta? Ihmisten elinympäristö on muuttunut merkittävästi, mutta itse ihminen on sama kuin pari tuhatta vuotta sitten. Ihmisen päättävä elin, aivot, eivät ole muuttuneet teollistumisen myötä, eivätkä edes internetin maailmanvalloituksen seurauksena.

Arvot ovat vääristyneet, epäjumalat ovat saaneet jalansijaa maailmassamme. Sota tekee tuhoaan liian monessa paikassa. Onko planeettamme tuhoon tuomittu? Ei, jos vain on yksikin kärsivällinen, jolla on uskoa. Uskokaamme tulevaisuuteen ja lupaukseen: "Autuaita ovat murheelliset: he saavat lohdutuksen."

Vexi Savijoki 1998


00730 Helsinki
p. 040 713 1576
S‰hkˆpostiosoite: vexi ‰t savijoki piste net