Ohita navigointilinkit
Vexi Savijoki - 
takaisin etusivulle

Pysy vasemmalla!

Kuvassa irlantilaista tietä ja satasen nopeusrajoitus

* Tämä kirjoitus ei ole poliittinen kannanotto, vaan ennemminkin seikkaperäinen katsaus irlantilaiseen liikenteeseen ja liikennekulttuuriin. Jos sinulla on ajokortti ja luulet hallitsevasi autoilun suvereenisti, kannattaa seuraava matka suunnata Irlantiin. Muutenkin mielenkiintoinen maa tarjoaa ratin takaa aivan uudenlaisia matkailuelämyksiä!

Suomen ja Irlannin liikenteen suurin ero on luonnollisesti vasemmanpuoleinen liikenne, mutta siitä johtuvat haasteet muodostavat vain osan irlantilaisen liikennekulttuurin mielenkiintoisista ilmiöistä. Aloitetaan kuitenkin perusasioista. Irlantilaisessa autossa lähes kaikki on päinvastoin kuin ”normaalisti”. Tavallisen kuljettajan paikan edessä ei ole rattia vaan hansikaslokero. Vaihdekeppi on tutulla paikalla, mutta sitä pitää hämmentää vasemmalla kädellä, koska ratti löytyy yllättäen pelkääjän paikalta, eli oikealta. Auton hallintalaitteiden löytämisen jälkeen on aika suunnata tielle ja etsiytyä tien vasempaan reunaan.

Jos auto on saatu parkkipaikalta liikenteeseen ilman vaurioita, on seuraavana vuorossa ajamisen opettelu. Pelkääjän, siis ainakin alussa kirjaimellisesti pelkääjän, tehtävä on osallistua ajosuoritukseen etenkin liikennemerkkejä seuraamalla. Irlantilaisilla on veikeä tarve kertoa kaikista ajamiseen vaikuttavista asioista varsin monisanaisesti ja moneen kertaan. Tietyöt eivät ainakaan voi jäädä huomaamatta, koska keskimäärin kilometri ennen työmaata alkaa tasainen ”Major road works” –kylttien kavalkadi. Suomessa liikennemerkeissä suositaan symboleja, mutta irlantilaisissa kylteissä ja merkeissä luotetaan sanan voimaan. Liikennemerkkien kieli voi tuntua hiukan yllättävältä, kun esim. ”End of hard shoulder” –kyltti ei tarkoitakaan kovan olkapään päättymistä vaan pientareen loppumista. Teillä muistutetaan myös monista perusasioista mm. käskemällä pysymään tien vasemmalla puolella. Liian vasemmalle ajautumista kannattaa kuitenkin välttää, koska usein tien reunaviivan jälkeen alkaa heti tuuhea pensasaita tai muu kasvillisuus.

Kansalaisuustesti

Tien vasemmalla puolella ajaminen on luonnollista Irlannissa. Ajosuunnan vaikutuksen voi havaita mielenkiintoisella tavalla myös kaupunkien kapeilla jalkakäytävillä kävellessä. Leveämmillä käytävillä kulkeminen on yleensä vaivatonta, mutta kapeikoissa joutuu väistämään. Väistäminen onkin sitten yllättävän hauska harrastus. Väistämissuunta nimittäin kertoo yleensä vastaantulijan kotimaan ajosuunnasta. Suomalaisen kohdatessa irlantilaisen (tai britin), suomalainen väistää oikealle ja irlantilainen vasemmalle. Tuloksena voi olla törmäys. Tämän väistämistestin avulla on hauska testata vastaantulijan kansalaisuutta! Kannattaa kokeilla!

Erilaisia teitä

Irlanti on pinta-alaltaan varsin pieni maa ja tieverkosto on suhteellisen tiheä. Auto on siinä mielessä varsin kätevä väline tutustuttaessa vihreän saaren ihmeellisyyksiin. Teiden yleinen kunto ei ole aivan samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta yleisesti ottaen joka paikkaan pääsee suhteellisen hyvää tietä pitkin. Moottoriteitä on vielä melko vähän ja kaupunkien ohitustiet ovat nekin melko harvinaisia. Ohitusteiden puuttuessa tulee tosin tutustuttua paremmin matkan varrelle osuviin kaupunkeihin ja kyliin.

Irlannin itäisestä naapurista poiketen välimatkat ja nopeusrajoitukset kerrotaan onneksi kilometreissä eikä maileissa. Teillä olevat nopeusrajoitukset ovat joskus jopa yllättävän korkeita. Sadan kilometrin nopeusrajoitus kapealla, epätasaisella ja mutkaisella tiellä tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä. Teiden varsien opaskylteissä onneksi kerrotaan, että vauhti tappaa.

Vexi Savijoki
Julkaistu Suomi-Irlanti -seuran Shamrock-lehdessä 9/2005

00730 Helsinki
p. 040 713 1576
S‰hkˆpostiosoite: vexi ‰t savijoki piste net